top of page
  • Morten

Hanlons ragekniv

Opdateret: 2. aug. 2021


Historien lyder, at Joseph Hanlon egentlig bare skrev som en joke, at man “ikke skal tilskrive til ondskab, hvad der tilstrækkeligt kan forklares som dumhed”. Det har vi omskrevet en smule, så vi har erstattet “dumhed” med “tankeløshed”. Men ligegyldigt om Hanlon mente det seriøst eller ej, så synes vi faktisk, at det er en rigtig god leveregel.


Når vi skriver “tankeløshed”, mener vi det slet ikke så hårdt, som det lyder. Tværtimod er det et forsøg på at udtrykke den følelse, alle mennesker kender: at man kan have tusind ting i hovedet og måske derfor lige glemmer at tænke sig om. Sådan har vi nemt ved at forklare det som tankeløshed, hvis vi selv gør et eller andet, der måske ikke var helt vildt smart, men langt sværere ved at være lige så barmhjertige, når andre gør noget, som vi måske finder dumt, idiotisk eller decideret fjendtligt.


Kommer vi selv til at dreje ind foran en anden cyklist eller billist, siger vi måske højt til os selv “Shit, den havde jeg ikke lige set! Jeg har virkelig en off-dag”, men skærer andre os derimod af, er vi måske ikke sene til at tænke “Din store idiot, hvor fanden har du lært at køre bil?!”


Sagt på en anden måde: når andre gør noget, vi finder farligt eller forkasteligt, er vi hurtige til at dømme det som en del af deres personlighed. Men gør vi selv noget tilsvarende, ser vi det oftest som en del af vores omstændighed (vi har en off-dag, eller nogen blokerede vores udsyn). Medmindre, selvfølgelig, at vi har en udpræget tendens til selvbebrejdelse.


Selvom det er helt almindeligt at reagere med aggression og vrede, hvis vi føler os truede eller på anden måde sat i en farefuld situation, kan den aggression få os til at glemme andres menneskelighed. Den anden bliver hurtigt et billede på alt, hvad der er dumt og ondsindet, selvom vedkommende måske i virkeligheden blot glemte at tænke sig om - måske fordi der foregår en masse i deres liv, som vi intet kender til.


Er Hanlons udsagn så en undskyldning for dårlig eller tankeløs adfærd? Slet ikke. I stedet er det en leveregel, vi godt kan lide, fordi den giver os mulighed for at give slip på vreden og bitterheden ved at prøve at se andre i et mere barmhjertigt lys. Når vi stempler andre som dumme eller fjendtlige, skaber det både en fysisk og psykisk reaktion, som vi ganske enkelt ikke tror er hensigtsmæssig i længden.


Ser vi derimod på andre som nogen, der ligesom os selv af og til glemmer at tænke sig om, kan vi hurtigere slippe den naturlige aggression og fordømmelse og komme videre med vores dag uden at blive alt for påvirkede af de utallige, tankeløse hændelser, som alle mennesker, der lever, oplever ❤️

93 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page