top of page
  • Morten

Skammens ansigt - del 2: din indre dommer


Vi bærer alle rundt på en indre dommer, der fortæller os, hvad vi skal synes er rigtigt eller forkert. Nogle gange falder kendelsen hurtigt, andre gange har vi været i retten med en eller flere mistænkte adskillige gange, før der er faldet dom. Selvom det ligger dybt i alle os mennesker at fælde dom over den verden og de mennesker, vi møder, er det alligevel en god ide at spørge den indre dommer, hvilke værdier, den orienterer sig efter? Og bare fordi noget ligger dybt i os alle, er det ikke ensbetydende med, at det er godt for os.


Ofte kan vi være blinde på vores egne motiver og værdier, fordi det er nogle, vi bærer med os fra en tid i vores liv, hvor vi måske ikke var opmærksomme på andres indflydelse, uanset om den kom fra forældre, venner, pædagoger, lærere eller medier. Vores møde med andre kan blive til en del af vores indre stemme, på både godt og ondt.


Har man haft meget kritiske forældre, kan man måske ende med en meget kritisk, indre stemme, der også er hurtig til at slå ned på andre. Har man haft mange nederlag i skolen, kan man måske ende med en stemme, der fortæller en, at man ikke er god nok. Kigger man for meget på andres perfekte højdepunkter på sociale medier, kan man måske undre sig over, hvorfor ens eget liv ikke ser sådan ud, og har man prøvet at blive afvist eller blive dumpet, kan man måske få en indre stemme, der fortæller en, at man ikke er værd at have som kæreste.


Vi ved godt, at ikke alle mennesker reagerer med selvkritik, hvis de udsættes for de oplevelser, vi beskriver. Der vil altid være et sammenspil mellem, hvem vi er, og hvordan vi reagerer på det, der sker. Vores pointe er blot, at hvis man lærer at gennemskue ens indre dommer, og på den måde lærer at være lidt mere kærlig ved og forstående overfor sig selv, så har man mulighed for at skrive en lidt mere barmhjertig, indre lovsamling. Det tror vi på, at alle mennesker trives bedst med.


Men hvordan gør man? Det skriver vi lidt mere om i del 3

45 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page