top of page
  • Morten

Del 1: Bliv stående i dine følelser

Opdateret: 15. aug. 2021

Det lyder måske som noget vrøvl - at blive stående i sine følelser. Men der er selvfølgelig en pointe.


Vi er nemlig fulde af afledningsmanøvrer, når vi oplever meget intense følelser. Om det er stor sorg eller stor glæde, kan den få os til at reagere med at shoppe nye sko, drikke for mange øl, motionere helt ekstremt, have overdreven spisekontrol (eller manglende spisekontrol), eller få os til at tage chancer, vi normalt ikke ville tage. Men hvorfor?


Det har selvfølgelig noget med hjernen at gøre!


Hvad angår sorg, så kan den give os en oplevelse af psykologisk- og følelsesmæssig smerte, som kan blive opfattet på næsten sammen måde som fysisk smerte - altså, som var du kommet rigtig slemt til skade. Har man sat sin hånd på en varm kogeplade, giver det rigtig god mening at flytte sin hånd så hurtigt som muligt. Men oplever man fx at blive afvist af en person, som man er godt og grundigt forelsket i, kan man i stedet få lyst til at sætte sin hånd på en varm kogeplade mere end at blive stående i følelsen af afvisning. Set i det lys giver det god mening at løbe væk fra smerte.


Men man kan løbe væk fra smerte uden at flytte sig så meget som en millimeter. Det er det, man gør, når man afleder smerten med alle mulige krumspring, såsom stoffer, alkohol, shopping, sex og hvad der ellers lige er muligt. Vi flytter simpelthen fokus på oplevelsen af smerte hen på en handling, der får os på andre tanker, måske bare for en kort stund.


Når vi taler om oplevelser, der er helt almindelige for alle mennesker, fx at føle sig afvist, føle sig utilstrækkelig eller at man mislykkes med noget, tror vi, at det er en god idé at lære at tackle de oplevelser med hovedet først i stedet for at flygte. Selvom det kan opleves som ganske forfærdeligt at blive afvist i kærlighed eller venskab, så er det noget, vi kan lære at komme over, hvis vi forstår, hvad det er, vores følelser forsøger at fortælle os, og hvordan hjernen skaber de følelser. Det skriver vi lidt mere om næste gang.


Men for nu, så se, om du kan blive stående og tage det ind - uden at flygte hen i handlinger - når du oplever både noget svært, og noget, der begejstrer dig. Træk vejret dybt, lad det være, hvad det er, og husk at du også nok skal overleve denne gang


*Vi vil gerne understrege, at vi ikke udtaler os om situationer, hvor smerten kommer af traumer eller andre svære, psyko-sociale vilkår. Vi udtaler os kun på vegne af almenmenneskelige vilkår.

79 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page